O ZOEGAs

Když Carlos Zoega, založil v 18. století firmu, rozhodl se specializovat na tmavě pražené kávy. Ne proto, že by potřeboval silnější kávu v jeho kavárně pro výrobu latte, které se v této době určitě ještě nepilo, ale protože si prostě myslel, že je to dobré. Sám měl vášnivý vztah k dobré kávě aje to vášeň, která nás stále pohání. Výsledkem je, že více než 60% všech tmavě-pražených káv prodávaných ve Švédsku pochází od Zoegas. Tím, že vyrábíme kávu více než 120 let, jsme největším specialistou na tmavé pražené kávy.

Protože jen nejlepší a nejjemnější zrnka kávy se mohou používat pro pražení do tmava, staly se rovněž výrazem kávy s vysokou kvalitou. Jako lídr v tmavě pražených kávách neustále vyvíjíme nové směsi pro každý vkus s různou chutí. Od roku 2006 Zoegou vlastní Nestlé Sweden AB, jedna z největších světových potravinářských skupin.

Naše kávové směsi mají jednu věc společnou: všechny mají silnější charakter. Jejich rozdíl spočívá v odlišných vlastnostech, které umožňují najít si jeden nebo více oblíbených druhů z naší široké nabídky tmavě pražených káv. Podívejte se na popisky u jednotlivých káv. Najdete zde čas pražení, chuť, popis vůně a vyhodnoťe, které z našich silných „těl" kávy vyhovuje vám.

Švédové jsou, spolu s Finy, nejlepší konzumenti a milovníci dobré kávy. Existuje-li nějaký nápoj, který můžeme nazvat národní nápoj, je to kafe. Pijeme 4-5 šálky za osobu a den a v Zoegas kupujeme tisíce tun zelené kávy ročně.

Cesta kávy

Již v nákupním procesu začíná naše pozornost na výrobu kávy nejvyšší kvality. Keře kávy rostou v zeměpisném pásmu mezi Severními a Jižními tropy. Ve vyšší nadmořské výšce vyrůstají druhy déle a proto je výsledkem káva jemnější kvality.

Nákup

Na Zoegou, kupujeme hlavně kávy z Jižní Ameriky a východní Afriky. Trvá mnoho let, než získáte zkušenost, jak získat nejlepší kvalitu za nejlepší cenu pro naše zákazníky. Vybíráme ze stovek druhů zelené kávy a náš nákup oraginizujeme pomocí několika různých prodejních kanálů. Například prostřednictvím agentů i obchodních společností tak, abychom byli každodenním kontaktu při prodejji kávy na burze komodit v různých místech, jako jsou New York a Londýn. Ceny se pohybují výrazně v závislosti na spekulacích, které ovlivňují mráz, sucho, přírodní katastrofy, politická rozhodnutí, atd. Než se rozhodneme ke koupi, ověříme si kvalitu surové kávy pečlivě na našem oddělení kvality.

Zelená káva

Téměř všechna káva je v žocích z různých zemí původu z různých kontinentů dopravena do Helsingborgu. Trvá asi 1 měsíc, než loď s kávou dorazí domů. Při akutním nedostatku zelené kávy, kterou kupujeme na spotovém trhu, získáme kávu do 48 hodin. Při plném výkonu je vyloženo šest kontejnerů denně, což představuje 250 až 320 žoků, kdy každý žok obvykle váží 60 kg. Zelená káva je z žoků vysypána a prázdné žoky lisované do balíků jsou dodány na skládku. Káva je tříděna nejprve sítem, následuje odstanění kamenů, magnetické čištění a doprava do sila.

Pražení

Kvalita surové kávy kvalita je samozřejmě velmi důležitá, ale neméně důležité pro chuť je pražení a tvorba směsi. V případě pražení, které v Zoegas provádí hořením zemního plynu, je to otázka stanovení přesného času. A to na tu správnou sekundu. Teprve poté může káva získat všechny jemné chutě a vůně a plně využít svůj potenciál. Trvá hodně dlouho, než získáte zkušenosti, jak správně pražit tmavě-pražené kávy. Jednak musíte mít dokonalou směs různých druhů kávy pro každé pražení. Jednak to může provádět pouze odborník v této oblasti. Což Zoegas s více než stoletou zkušeností uřčitě je.

Balení

Balíme kávu z různých směsí, z různých stupňů pražení, různých velikostí. Balíme také jemně mleté espresso i nemletá zrna. Kterýkoliv balení je důležité pro udržení kvality kávy tak dlouho, jak je to možné. Faktorem s velkým významem je kyslík, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu kávy. Při balení kávy proto chceme proto,odstranit vzduch z obalu. Na to používá Zoegas dva různé způsoby v závislosti na typu balení. Vakuové balení, které obsahuje pevný balíček používáme pro kávu prodávanou v obchodech spotřebitelům. Pro HORECA segment, tedy pro kávy do restaurací, odstraňujeme vzduch vytěsním oxidem uhličitým.

Oddělení kontroly kvality

Kontrolujme všechny fáze, od zelené kávy, pražené kávy až po balení kávy. Zelená káva se praží a vzorky připraveny pro ochutnávky. Naši zkušení degustátoři hodnotí kávu podle standardů. Toto hodnocení a naše recepty pro různé kávové směsi jsou základem pro naše nákupy. Pražená káva je v pražírně průběžně kontrolována. Měřítkem jsou barva, vlhkost a chuť. Pro tyto faktory máme svoje standardy, kterými dosahujeme vysokou a stálou kvalitu. Průběžná kontrola zabalené kávy se provádí před tím, než je uvolněna pro distribuci pro naše zákazníky. Také našimi degustátory posuzujeme kvalitu při skladování testovaných vzorků. Oddělení kvality také posuzuje stížnosti a je to také místo, kde sledujeme novinky na trhu s kávou.

 

kavy

zoegas-espresso-automatzoegas-espresso-prislusenstvizoegas-espresso-servis