Historie ZOEGAs

Zoegas - historie kvality pro více než 120 let

S kořeny v Itálii a historií v Brazílii, přes Německo a Dánsko do Skåne. Byla to dlouhá cesta a neuvěřitelné dobrodružství, které začalo v 18. století. Historie společnosti Zoegas, je příběhem o brazilském podnikateli a o malém obchod v Landskroně. Psal se rok 1881.

Klenot v obchodním Helsingborg.

S objemem kávy, nakoupené za 90 dolarů a s mlýnkem na kávu za 83 kr si Carlos Zoega otevřel v roce 1881 obchodu s kávou v Landskroně. Toto je opravdu rok začátku Zoegas. Jako narození firmy se dá se sice také počítat i s rokem 1886, kdy svou činnost přestěhoval do Helsingborgu.

„čestné veřejnosti se oznamuje, že zítra bude otevřena prodejna kávy a cukru na adrese Théhandel v N: o 27 Kullagatan ...". Tak to bylo v úvodní reklamě 30.listopadu 1886. Takto bylo město Helsingborg seznámeno s budoucí krásnou třpytivou perlou podnikatelské sféry. Obchod byl zřízen v přízemí s bydlením ve vyšších patrech. Pražírna kávy s hořákem byla umístěna v podkroví spolu se skladem zelené kávy.

"Jak si myslím, mohlo by se to vyplatit."

pronesl k prvnímu shromáždění ve svém obchůdku Carlos Zoega. Zdá se, že všechny obavy byly neopodstatněné. Carlos Zoega zemřel v roce 1888 a jeho manželka Mary převzala firmu. Byla to těžká doba a Maria byla požádána, aby opustil podnikání, což ona, naštěstí, nepřijala. Provdala se za Johna Smitha, který ale zachoval příjmení Zoega. Jejich syn Rudolf byl rozhodující člen pro rozvoj společnosti.

Na přelomu století se společnost přestěhovala na Queen Street, kde je Zoegas Café & Shop stále přítomen v téměř stejném stavu.

Rok 1903 byl mezníkem v historii Zoegas. V tomto roce vznikla směs MOLLBERG BLANDINDG. O 15 let později vytvořil Rohy směs, který byl později přejmenována na Skånerost. Obě to byli průkopnické kávové směsi a jsou stále používány jako špičkové směsi na trhu téměř o století později. Znalosti o kávě, které Carlos Zoega přivezl z Brazílie tvoří základ, který se předává a vyvíjí v rodině z generace na generaci. "Chcete-li sestavit směs kávy, je to podobné se skládáním hudby. Musí existovat harmonie a i složení by mělo být v pořádku." popisuje Rudolf Zoega magii výroby kávy. Ve firmě začal působit v roce 1913 a po smrti jeho otce převzal v roce v 1923 roli jako režisér a vlastník. Ve 20. letech koupil nové nerezové stroje dovezené z Ameriky. Mohlo se v nich pražit až 240 kg kávy najednou, Zoega se spokojil s 180 kg - z jednoho prostého důvodu - získat nejvyšší možnou kvalitu.

Tak chutná kvalita.

Filozofie kvality proniká společností od svého vzniku. Zoegas kvalitu neustále sleduje a rozvíjí dodnes. Kvalita, tradice a péče jsou tři klíčová slova, která k této firmě patří.

V roce 1952 společnost přestěhovala sídlo podnikání na adresu Ängelholmsvägen a nově vybudovala zařízení s jednou z nejmodernějších mísiček. Je to stejné zařízení, které provozujeme v současné době, i když se od té doby, stejně jako zbytek firmy, neustále vyvíjí.

Místo pro odpočinek

Hned u vchodu do objektu nechal Rudolf Zoega vytvořit něco, co může sloužit jako symbol sociálního myšlení, které také charakterizuje společnost. "Odpočinkový pokoj" je klidné místo, kde by měli mluvit jen myšlenky. V souvislosti s vývojem Rudolf Zoega kladl důraz na loajální zaměstnance, "jestliže chci, abychom si my všichni navzájem pomáhali a všichni pracují s čistým svědomím, jsem přesvědčen, že společnost je v pohybu vpřed." To je důkaz jeho vizí a díky tomu byla společnost vždy o krok napřed.. V prvním roce nového areálu bylo prodáno 900 tun pražené kávy. Když Rudolf Zoéga v roce 1970 zemřel, dosahovaly tržby 3500 tun. O dalších 20 let později byla produkce vyšší než 7000 tun za rok.

Po smrti Rudolfa Zoégy převzala firmu dceru Thelma jako třetí generace rodiny Zoega. Thelma Zoega měla dobré předpoklady k vedení společnosti, nebo't pracovala po boku otce od 40. let. Proto mohla snadno pokračovat podle jeho tradic a vést společnost v jeho duchu.

V roce 1986, přesně 100 let po jeho založení, převzal AB Findus, nebo Nestlé Sweden AB, jak se dnes nazývá, většinový podíl v Zoégas AB. Hlavním důvodem je podobná filosofie kvality u obou společností.

Kvalita spočívá v pečlivé výběru surových káv zkušenými profesionály, kterým záleží ona výsledku. Na opravdu dobré kávě

Historická pražírna ZOÉGAS PressmeddelandenCafé & shop musí udržet trend vůči životnímu prostředí. Nestlé a Zoega učinily důležitý ekologický krok. Díky velkým investicím do nových technologií na zpracování kávy, přispívá pražírna Zoega ke zlepšení kvality ovzduší Helsingborg.

Závod je první svého druhu na míchání a pražení kávy v Evropě. Díky nové technologii jsme aktivně přispěli ke snížení emisí částic, oxidů dusíku, organického uhlíku a snížili jsme šíření aroma kávy. Jedná se o investici, která přispívá ke snížení emisí, a má přímý dopad na např. acidifikaci a přízemnímu ozonu.

 

kavy

zoegas-espresso-automatzoegas-espresso-prislusenstvizoegas-espresso-servis